Başa baş noktası analizi

Başa baş noktası analizi

Başabaş noktası analizi bir kârlılık analizidir ve hem sabit hem de değişken giderleri hesaba katarak, işletmelerin alacakları stratejik kararlara yardımcı olur. Analiz, firmaların satışları, giderleri ve kârı arasında ilişki kurarak üretime devam etmeleri durumunda kâr elde edilmeye başlanacak olan noktayı elde eder.

Başa baş noktası analizi nasıl yapılır?

Bir firmada kara geçiş noktasındaki üretim ve satış miktarı; sabit giderlerin, birim satış fiyatı ile birim değişken gider arasındaki farka bölünmesi ile bulunur. Bu üretim miktarında satış gelirleri üretim giderlerine denk olur. Bu üretim miktarına başabaş noktası ve bu işleme de başabaş noktası analizi denir.

Başabaş noktasının varsayımları nelerdir?

13.1.1. Doğrusal Başabaş Analizinin Varsayımları

  • İşletmelerin giderleri; sabit ve değişken giderler olarak iki grupta toplanmaktadır.
  • Sabit varlıklar (maddi duran varlıklar) çeşitli üretim düzeylerinde aynı kalmaktadır.
  • Birim satış fiyatları değişmemektedir.
  • Genel fiyat düzeyi istikrarlıdır.

Başabaş noktasında hangisi toplam maliyete eşittir?

Toplam satışlar ile toplam maliyetin eşit olduğu nokta başabaş noktasıdır. Başabaş noktasında kar ya da zarar yoktur, bu nedenle "kara geçiş noktası" olarak da bilinmektedir. Başabaş noktası genellikle üretim hacmi (miktarı) ile ifade edilmektedir.

Başabaş noktası ne zaman artar?

Satış fiyatı artmadığı halde değişken maliyetlerin artması durumunda başa baş noktası artacaktır. Birden fazla ürünü olan bir işletme, ürün karması değiştiğinde başa baş noktasını yeniden hesaplamalıdır.

Başabaş analizi hangi amaçlarla yapılır?

1 BAŞABAŞ ANALİZLERİ AMAÇ; İşletmenin değişik üretim seviyelerinde beklenen gelirleri, giderleri, ve karları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçtır. Başabaş analizi, finans yöneticisinin kısa vadeli planlamaları için uygun bir tekniktir.

Sabit gider nasıl bulunur?

Bunun genel formülü ise Q + log(Q + 2) üzerinden hesaplanmak suretiyle, 1 + log(Q + 2)/Q formülü eşliğinde gerçekleşir. Bu hesaplama üzerinden ortalama sabit maliyet ele alınır ve yıl bazında sonucu ortaya çıkarılır.

Başabaş noktasının amaçları nelerdir?

İşletmenin değişik üretim seviyelerinde beklenen gelirleri, giderleri, ve karları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçtır. Başabaş analizi, finans yöneticisinin kısa vadeli planlamaları için uygun bir tekniktir. … İşletme yöneticilerine üretim, fiyat ve yatırım politikaları hakkında yardımcı bilgi sağlamak.