Bordro tahakkuk kaydı

Bordro tahakkuk kaydı

Bordro tahakkuk kaydı nedir?

Memur ücret giderleri herhangi bir aylık maaş olarak değerlendirilebilir. Bu ödenen memur ücretleri, ücret tahakkuk kaydı ile muhasebeleştirilir. Ücret ödeme bordrolarının düzenlenmesi ile muhasebeleştirilen bu kayıt, ilgili ayın son günü defterlere işlenir. Bu defterlerin tutulması zorunludur.

Bordro nasıl işlenir?

Maaş Bordrosu Nasıl Hazırlanır?

  1. SSK primi işçinin payı = Brüt ücret x .
  2. İşsizlik sigortası işçinin payı = Brüt ücret x %1.
  3. Gelir vergisinin matrahı = Brüt ücret – (SSK işçi payı + işsizlik sigorta işçi payı)
  4. Gelir vergisi miktarı = Gelir vergisi matrahı x .
  5. Damga vergisi miktarı = Brüt ücret x 0,00759.

Ücret tahakkuku nedir?

Ülkemizde, ücret ve ücret olarak ifade edebileceğimiz tüm ödeme- lerden mevzuatın öngördüğü kesintilerin yapılarak, çalışana ödenir hale getirilmesi işlemi genel olarak "Ücretin Tahakkuku" olarak adlandırılmak- tadır.

Ücret bordrosunda bulunması gereken bilgiler nelerdir?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince maaş bordrosunda şu bilgilerin bulunması gerekiyor:

  • İşyeri sicil numarası
  • Bordronun düzenlendiği ay.
  • Sigortalının adı, soyadı ve sosyal güvenlik sicil numarası
  • Ücret ödenen toplam gün sayısı
  • Sigortalının ücreti.
  • Ödenen ücret tutarı

Tahakkuk kaydı nedir?

Kısaca açıklamak gerekirse tahakkuk ilkesi, gelir ile giderlerin alındıkları ya da yapıldıkları anda gerçekleşmiş sayılması ve bunların ilgilendirdikleri dönemin finansal tablorında yer almasıdır. Tahakkuk esasına göre gelir ya da giderin miktar ve mahiyet olarak kesinleşmiş olması yeterlidir.

KDV tahakkuk işlemi nedir?

KDV Tahakkuk Kaydı Nedir? Katma değer vergisi, mal veya hizmet alıcısının mal ve hizmet tesliminde teslim edene ödediği vergi türüdür. İşletmeler, müşterileri gibi KDV öderler ve müşterilerinden de KDV tahsil ederler.Bu işleme KDV tahakkuk kaydı adı verilir.

Maaş bordrosunda ne yazar?

İşçinin adı ve soyadı, Ödemenin yapıldığı gün ve bulunduğu dönem, Vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her türlü kesintinin tutarı