Okuma biçimleri nelerdir

Okuma biçimleri nelerdir

Yoğun okuma biçimi nedir?

Yoğun bir şekilde okumak, bir metni tamamen deşifre etmek, ondan mümkün olduğunca fazla anlam çıkarmaktır. Bu, bir metin alarak ve sistematik olarak anlamadığınız her kelimeyi, cümleyi ya da konuşmayı arayarak yapılır. Bu büyük zihinsel çaba ve odaklanma gerektiren bir aktivitedir.

Yansıtarak okuma nedir?

Zutell ve Rasinski'ye (1991) göre akıcı okuma, kelime tanımaya fazla çaba sarfetmeden otomatik olarak, cümle içindeki anlam ünitelerine dikkat ederek, tonlamaları, vurgulamaları gereken yerlerde doğru uygulayarak yazarın heyecanını ve duygularını, okuma işine yansıtarak yapılan okumadır.

Telefon rehberine bakarken hangi okuma biçimi kullanılır?

Sayfadaki anahtar kelime, deyim ve kelime gruplarını esas alarak yapılan bir okumadır. Telefon rehberine ya da sözlüklere bakarken sık kullandığımız bir tekniktir.

Detaylı okuma nedir?

3-Detaylı okuma: Bir raporu incelerken ya da ders kitabını okurken, gözden geçirme metodundan daha yavaş okumalıyız. Ancak yazının bütün fikrini anlayabilmek için tek tek kelimeler yerine cümleler üzerinde yoğunlaşmalıyız. Okurken kendimize sorular sorarız.

Metin kaynaklı okuma biçimi nedir?

Görüldüğü gibi metin kaynaklı okuma biçeminde öncelikle harfler taranır. Harf dizileri sözlük bilgisi yardımıyla sözcük olarak algılanır ve anlamlandırılır. Tümcede yer alan her sözcük aynı işlemden geçirildikten sonra tümcenin bir bütün olarak anlamlandırılması için sözdizimsel ve anlambilimsel kurallar işletilir.

Doğru okuma nedir?

Sözün ezgisine dikkat ederek okuyabilme. Yazım ve noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyabilme. Vurgu ve tonlamalara dikkat ederek okuyabilme. Nefes kontrolünü doğru zaman ve yerlerde yapabilme.

Okuma süreçleri kaça ayrılır?

Okuma sürecinde çeşitli fiziksel ve zihinsel işlemler yapılmaktadır. Bunlar görme, anlama ve zihinde yapılandırma olmak üzere üç temel aşamada incelenmektedir.