Ortaklığın giderilmesi davası ne demek

Ortaklığın giderilmesi davası ne demek

İzale-i şuyu olarak da bilinen ortaklığın giderilmesi davası, tüm paydaşlara sahip oldukları hakları veren bir prosedürdür. Yani davayı tek bir paydaş, diğer hissedarlara karşı açmış olsa bile dava sonucunda hak sahibi olunan hisseler oranında mülkiyet taksimi yapılır.

Ortaklığın giderilmesi davası kimler açar?

Kimler Ortaklığın Giderilmesi Davası Açabilir? Paydaşlığın giderilmesi davasında dava açma hakkı paydaşlara aittir. Türk Medeni Kanunu madde 698/I'e göre paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebilir. Bu maddeye göre paydaşlığın giderilmesi davası açabilecek kişiler taşınmaz malın paydaşı olan kişilerdir.

Paylı mülkiyette ortaklığın giderilmesi davası ne kadar sürer?

Bu paylaşımdan sonra dava karara bağlanmaktadır. Dolayısıyla kesin bir süre söylenemeyeceği gibi ortaklığın giderilmesi davaları süresi yargıda belrilenen hedef süre 300 gün ile 360 gün olarak belirlenmiştir.

Ortaklığın giderilmesi davası nasıl engellenir?

Ortağın izale-i şuyu davası açmasının sebebi ya diğerleri ile ortaklığını sona erdirmek ya da malın satışı ile paraya çevrilmesini sağlamaktır. Eğer diğer ortak ya da ortaklar davanın açılmasını engellemek istiyorsa davacı ya da davacılar ile anlaşma yoluna gitmelidir.

Ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılamaz?

Tapuda kayıtlı olmayan taşınmaz malların ortaklığının giderilmesi dava yolu ile istenemiyor. Ortaklığın giderilmesi taşınmazın tamamı için söz konusu oluyor. Belirli bir payın ortaklığının giderilmesi mümkün olmuyor.

Izaleyi şuyu kimler açabilir?

Ortaklığın Giderilmesi Davasını Kimler Açabilir? Türk Medeni Kanunu madde 698/1'e göre, paydaşlardan her biri malın paylaştırılmasını isteyebilir. Buna istinaden, ortaklığın giderilmesi davasında, dava açma hakkı tüm paydaşlara aittir.

Ortaklığın giderilmesi davası açmak için intikal şart mı?

Muris adına tapuda kayıtlı taşınmaz malın, mirasçılar arasında ortaklığın giderilmesi için tapuda intikal muamelesinin yapılması şart değildir. İbraz edilecek veraset ilamına göre intikal muamelesi yapılmadan da ortaklığın giderilmesine karar verilebilir.

Ortaklığın giderilmesi davası ne kadar sürer?

Davalı durumunda olan paydaşların da davacılar gibi taşınmazdaki ortaklığın ne şekilde giderilmesi gerektiğine ilişkin talepte bulunma hakları bulunuyor. Ortaklığın giderilmesi davasında mahkeme 3 ay gibi süre içerisinde karara varabiliyor.